середа, 18 листопада 2015 р.

18 листопада : цей день в історії 

18 листопада 1932 року вийшла Постанова ЦК КП(б)У «Про заходи щодо посилення хлібозаготівель», згідно з якою за невиконання планів хлібозаготівель сільські господарства каралися натуральними штрафами, тобто конфіскацією 15-місячної норми м'яса, і Постанова Політбюро ЦК КП(б)У «Про ліквідацію контрреволюційних гнізд та розгром куркульських груп».
Через два дні вийшло рішення Раднаркому УРСР, згідно з яким натуральні штрафи дозволялося застосовувати також щодо колгоспів. Згодом перелік компенсаційних харчів розширено картоплею і салом, наприкінці року — продуктами тривалого зберігання. Спланована конфіскація урожаю зернових та усіх інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади впродовж 1932-33 років безпосередньо призвела до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах.




Відеопроект "Голодомор на Сумщині"



Дивіться це відео, любі мої учні, та робіть висновки!

Вітаю команду "Антанта" з перемогою в інтелектуальній грі над командою "Четверний союз"! Історія знову повторилася!Олеже, Лізо, Наташо, Анжеліко, Кароліно, радію за вас!

                                                    

понеділок, 16 листопада 2015 р.

Цей день в історії :16 листопада

1873р. народився Олександр Васильович Колчак, російський адмірал, один із лідерів білогвардійського руху,верховний правитель Росії (1918-1919 рр.). Особистість дуже неоднозначна, якій історики та сучасники давали діаметрально протилежні оцінки. Докладніше  https://uk.wikipedia.org/wik і http://www.epochtimes.com.ua. Художній фільм можна переглянути тут https://www.youtube.com, документальний тут https://www.youtube.com. Будь ласка, поділіться враженнями від перегляду та поясніть, у чому неоднозначність особистості О.Колчака.

Аналіз історичної карикатури від Максима Юрченка


1.        На цій карикатурі зображено дві країни :Німеччина та Росія. Вони представлені у образі тварин, Німеччина - у образі пса, а Росія - у образі їжака. Німеччину я впізнав завдяки шолому, які носили воєначальники під час Першої світової війни. А Росію я впізнав завдяки надпису на їжаку.
2.        Ця карикатура була зроблена десь в кінці 1918 року. Вона присвячена Першій світовій війні 1914-1918 рр.
3.        Символами на цій карикатурі використовуються тварини, пес та їжак. На мою думку, художник використав їжака як символ Росії, тому що в разі якогось нападу вона може виставити голки, тобто захищатися. А Німеччину у образі пса, тому що вона може бути агресивною.
4.        Карикатура відображує скоріш позитивне ставлення до Росії, а негативне до Німеччини, тому що Росія відбила наступ Німеччини, та перелякана Німеччина яка із обережністю відступає.
5.        На мою думку, інтерпретація персонажів на цій карикатурі дуже вдала. Постраждалий від голок їжака пес, який налякано та обережно відступає та їжак, який захищається.
6.        На мою думку, ця карикатура зображує наслідки Брусиловського прориву 1916 року, коли під командуванням генерала О.Брусилова захопили частину земель Австро-Угорщини. Ще на карикатурі можна побачити надпис "A Prickly Problem", в перекладі він означає "Колюча проблема". На мою думку, цей вислів був написаний про Росію, тому що вона могла дати гідний відпір наступаючим військам. А проблемою, на мою думку, вона була для Австро-Угорщини та для Німеччини, тому що вони багато разів йшли з наступами на Росію, а вона давала їм відсіч і становила їм велику загрозу.

неділя, 15 листопада 2015 р.

Цей день в історії :15 листопада

15 листопада 1920р.в Женеві почалося перше засідання Ліги Націй. Докладніще тут https://uk.wikipedia.org






Штаб-квартира Ліги Націй-Палац Націй на березі Женевського озера , Швейцарія


Святкування перед відкриттям першого засідання Ліги Націй


Сер Ерік Драммонд, британський дипломат, перший Генеральний Секретар Ліги Націй




Запитання і завдання для природничого профілю з теми "Перша світова війна 1914-1918рр. Облаштування повоєнного світу".

Поняття: ПСВ, Антанта, Троїстий союз, анексія. мілітаризм, шовінізм, гонитва озброєнь, сараєвський інцедент, мобілізація, план Шліффена, Лондонський договір, позиційна війна, необмежена підводна війна, сепаратний мир, Комп'єнське перемир'я, "14 пунктів В.Вільсона", Версальсько-Вашингтонська система, контрибуція, репарація, Ліга Націй,"план Дауеса", "план Юнга","пакт Бріана-Келлога", Рейнський гарантійний пакт.

Персоналії: Гаврило Принцип, Франц Фердинанд, А.фон Шліффен, П.Гінденбург, Ф.Фош, О.Брусилов, В.Вільсон.

Питання:
1. Передумови ПСВ. (Міжнарожні кризи та конфлікти: І та ІІ Марокканські, Боснійська; мілітаризм та шовінізм, гонитва озброєнь).
2. Причини, привід та характер ПСВ.
3. Перебіг подій 1914-1918 рр.
4. Наслідки та підсумки ПСВ.
5. Паризька мирна конференція та її рішення (договір з Німеччиною. Ліга Націй, розробка договорів з союзниками Німеччини).
6.Вашингтонська конференція та її ріщення.
7. Сильні та слабкі сторони Версальсько-Вашингтонської системи.
8.Спроба вирішення "російського питання" : Генуезька та Гаазька конференції. Рапалльський договір.
9.Проблема репарацій та спроби її вирішення.
10.Локарнська конференція.
11. "Пакт Бріана-Келлога" та його історичне значення.

субота, 14 листопада 2015 р.

Аналіз історичної карикатури від Андрія.

            
  1. На карикатурі зображено Німеччину та карту Європи, в роки Першої Світової війни. Перша Світова війна – це конфлікт між двома військово-політичними блоками,                Антантою ( Росія, Англія, Франція ) та Троїстим союзом ( Німеччина, Австро-Угорщина, Італія ), який мав великий вплив на подальшу історію людства.
  1. Карикатура створена у 1914 р. У цьому році була розпочата Перша Світова війна, коли 1 серпня Німеччина оголосила війну Росії. Головна причина: боротьба за територіальний переділ світу. Привід: « Сараєвський інцидент», 28 червня 1914 р. член сербської організації «Млада Боснія» Гаврило Принцип здійснив замах на австрійського ерцгерцога Франца Фердинанда та його дружину і вбив їх. 23 липня 1914 р.- ультиматум Австро-Угорщини Сербії.
  2. Підпис на карикатурі « Imperium Germany». Це означає, що Німеччина хотіла панування в Європі. Німеччина бачить себе головною в Європі.
  3. На карикатурі ставлення до Німеччини негативне. Тому що її вважали  розпалювачкою війни. Хоча, на мою думку, не одна Німеччина винна, майже всі країни, які брали участь у війні мали свої претензії. Лише Сербія та Бельгія вели визвольну війну.
  4. Автор доносить нам, що Німеччина налаштована войовниче та  готова завойовувати землі та втілити свій принцип «пангерманізму». Автор засуджує війну, на війні померло багато людей, розбито багато міст. Закликання людей більше не повторювати таких помилок в майбутньому.
  5. Німеччина не змогла втілити свій «план Шліффена» ( це план німецького генштабу стосовно ведення війни, який передбачав бліцкріг- швидкий розгром Франції та зосередження зусиль на розгрому Росії. Німеччина не змогла розгромити Францію, хоча намагалася декілька разів, але спроби були марними.
  6. Німеччина не перемогла у війні, хоча розпочала її саме вона. Та Німецькі плани не були здійснені, так само, як і у інших учасників Троїстого союзу. З цією думкою я прийшов до висновку, що наскільки би не була готова Німеччина, але настрої та братерство її противників були сильніші.

Цей день в історії : 14 листопада

 Законом, що підписав гетьман Павло Скоропадський, створено Українську академію наук. Першим президентом обрано академіка Володимимра Вернадського.
Президентами Академії після Володимира Вернадського були
  • правник Микола Василенко (липень 1921 - лютий 1922), і
  • історик Орест Левицький (березень - травень 1922), 
  • ботанік Володимир Липський (1922-1928), 
  • мікробіолог і епідеміолог Данило Заболотний (1928-1929), 
  • патофізіолог Олександр Богомолець (1930-1946), 
  • біохімік Олександр Палладін (1946-1962). 
  • З 1962 р. президентом є учений в галузі металургії і технології металів Борис Патон.

Володимир Іванович Вернадський, перший президент УАН

(1863—1945 рр.) — видатний вчений, природознавець, мислитель, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології. Народився у Санкт-Петербурзі. Закінчив фізико-математичний факультет Петербурзького університету. У 1917—1921 рр. працював в Україні, організатор і перший президент Української Академії наук, почесний академік ряду зарубіжних академій. Наукові праці присвячено дослідженням хімічного складу земної кори, атмосфери, гідросфери, міграції хімічних елементів у земній корі, ролі і значенню радіоактивних елементів в її еволюції. Творець науки біогеохімії, засновник вітчизняної школи геохіміків, основоположник учення про біосферу та ноосферу, історик науки, філософ, натураліст.

Вітаю Олега Дяченка з перемогою у ІІ турі Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії! Бажаю успіхів у ІІІ турі в м.Суми! 


четвер, 12 листопада 2015 р.

Вітаю всіх, дорогі мої історики!

       Готуємося до інтелектуальної гри з теми "Перша світова війна" на середу, 18.11. Грають команди "Антанта" і "Троїстий союз". Не забудьте, будь ласка, підготувати запитання для команди-суперниці! Бажаю успіхів у підготовці!

середа, 11 листопада 2015 р.

Це цікаво!

Німеччина закінчила вирплачувати репарації за результатами Першої світової війни тільки 4 жовтня 2010 року!

вівторок, 10 листопада 2015 р.

11 листопада 1918р. у штабному вагоні маршала Ф.Фоша було підписане Комп'єнське перемир'я між Німеччиною та державами Антанти, яке поклало край Першій світовій війні.

Детальніше читаємо тут:http://znaimo.com.ua, тут http://www.jnsm.com.ua    http://ukrmap.su 
З першоджерелом (текстом документа) знайомимось за посиланням https://en.wikisource.org.

                      
Повідомлення у пресі про закінчення війни

Підписання перемир'я


Останній солдат Першої світової, Клод Стенлі Чоулз,помер у Австралії у 2011р. Докладніше тут http://www.dni.ru


Червоний мак-символ пам'яті про жертви Першої світової

Максим Проценко подає нам таке бачення історичної карикатури (12-та у послідовності карикатур)


1.На цій карикатурі зображено німця і австрійця які шмагають англійця,француза і росіянина , а позаду стоять представники інших країн , які лише спостерігають за цим , Японія взагалі знаходиться дуже далеко і не може нічого вдіяти.
2.Карикатура була створена 1914 року , і присвячена подіям війни.
3.Напис на карикатурі свідчить про те , що Троїстий союз вважав , що він зможе змусити Антанту «молитись» ним . Цей напис відверто закликає їх здатись і «молити» про пощаду.
4.Карикатура відображає негативне ставлення до країн Антанти , їм ніхто не збирається допомагати , ні колонії , ні примарний «союзник» , який знаходиться дуже далеко . Країни Троїстого союзу постають сильними та могутніми , вони здатні приборкати ворогів.
5.Карикатура показує те , що Німеччина та Австро-Угорщина  зможе виграти у війні з Антантою і буквально змусить їм «молитися» .  Центральним державам здається що вони зможуть легко виграти цю війну , буквально «відшмагати» супротивників . Я не згоден з цим , не зважаючи на їх плани блискавичної перемоги , все ж таки Антанта – сильний союз і в них теж були свої плани.
6.Автор вважає , що ніщо не допоможе Антанті , що вона неминуче програє цю війну . Ні колонії , ні Японія не змінить хід боротьби і держави Антанти будуть «молитися» переможцям.
7.  Троїстий союз не виграв війни , хоча боротьба і була запеклою . Я вважаю , що не потрібно було бути впевненими у своїй перемозі  , а напрацьовувати безліч запасних планів.

А ось варіант аналізу карикатури від Анжеліки (5 у послідовності запропонованих).

           На даній карикатурі зображено події 1914-1918р.р., Першої світової війні. В якій зображується справа німецькі війська, а зліва автор даної карикатури зобразив всі країни, у вигляді персонажів, проти яких Німеччина вела бойові дії. Її метою було зайняти провідне місце в Європі, та розширити колоніальні володіння в Африці. Під час Першої Світової Війни, 1-го серпня 1914р. Німеччина – і розпочала військові дії. Зображений французький персонаж, якій свідчить про 1914р - Німецькі наступи на Францію. Верденьцька битва-1916р., наслідок якої: втрата з обох сторін. Також зображен морський персонаж, до якого входить і битва на р. Іпр – 1915р., використання отруючої речовини, і дві битви на річці Марна. І 8 липня 1918р. битва під Амінієном. Підпис даної карикатурі свідчить, що німці йшли до останнього, але своєї мети не домоглися. « На перетяжки!» значить, що німецькі війська, то програвали, то перемогали, адже це були запеклі бої, але вони не падали духом, та не страшні були ніякі перешкоди, а йшли до останнього. Висновок можно зробити такий, що автор інтерпретував зображення, які повністю співпадаються з подіями того часу.

Аналіз карикатурної карти Європи від Насті.

1.                        На цій карикатурі зображено Європу, в часи Першої Світової Війни.
Перша світова війна — світова війна, глобальний збройний конфлікт, який розвивався перш за все в Європі від 28 липня 1914 по 11 листопада 1918 року. Під час неї загинуло понад дев'ять мільйонів солдат і цивільних мешканців. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію XX століття.
2.                         Карикатура створена у 1914 році. Рік створення відповідає початку Першої Світової Війни. Приводом до  Першої світової війни став Сарєвський інцидент.  28 червня 1914 року в Сараєві сербський студент Гаврило Принцип убив ерцгерцога Франца Фердинанда, спадкоємця австро-угорського престолу. Студент був членом організації «Млада Босна», метою якої було об'єднання усіх південних слов'ян та визнання їхньої незалежності від Австро-Угорщини. Сараєвське вбивство спричинило кілька стрімких подій, які переросли в повномасштабну війну. Початком Світової війни вважається 1 серпня 1914, коли Німеччина оголосила війну Росії.
3.                          На карикатурі зроблено надпис "Вбити цього орла". Орел символізує Німеччину, яку країни Антанти і її союзники намагалися розгромити.
         Британія зображена, як агресивно настроєний чоловік з шаблею в руках, що означає, що вона готова боротися за свою країну.
        Російська імперія зображена, як ведмідь, який намагається загарбати інші країни.           Австро-Угорщина зображена, як чоловік, котрого роздирає цей самий ведмідь, що описує саме ту ситуацію, яка склалася у відносинах між Російською імперією і Австро-Угорщиною.
4.                      Карикатура відображає негативне ставлення до Німеччини і її союзників, як розпалювача війни. Країни Антанти зображені рішуче  налаштовані на розгром Німеччини і Троїстого союзу.
5.                       Карикатура показує нам, що всі ті ,хто будуть намагатися завоювати інші країни, для того, щоб зробити їх своїми колоніями будуть жорстоко покарані.  Я згодна з цим, бо кожна країна повинна бути незалежною і соборною. За ПСВ більше 65 мільйонів чоловік з 30 країн воювали в Першій світовій. Близько 10 мільйонів загинули. Союзники (сили Антанти) втратили приблизно 6 мільйонів солдатів. Троїстий союз втратив близько 4 мільйонів солдатів. Перша Світова Війна - шостий за кількістю смертей конфлікт у світовій історії.
6.                   Автор з країни, яка входить до Антанти. Це можна визначити за тим, хто саме на кого наступає. В цьому випадку зображено, як країни Антанти наступають на країни Троїстого союзу. Найуспішнішими битвами ПСВ для Антанти були: битва на Марні, Галицька битва, Брусиловський прорив, битва на Соммі
7.      

Вітаю всіх, дорогі мої учні!
 Пропоную ознайомитися з аналізом історичної карикатури, 4-та у послідовності карикату. Автор - Ліза.


На цій карикатурі зображено німецького кайзера Вільгельма ІІ у вигляді хитрого лиса.Вільгельма II Гогенцоллерна, можна впізнати по шолому, і по портретній схожості, він є дуже схожим на той, який зображений на малюнку. Зображено те, що німецькі війська хотіли взяти Францію і Париж, але їх там чекав гарний удар з боку французів.
        Довідка:Вільгельм II Гогенцоллерн кайзер (1859-1941). Останній кайзер Німеччини, вступив на трон в 1888 р. і правил Німеччиною під час Першої Світової війни.
2.  Карикатура була створена 1914 року. Вона присвячена подіям 1914 року.
На малюнку показаний 1914 рік.  Це була битва на р. Марна.
Велика битва між німецькими та англо-французькими військами, що відбулася 5 -12 вересня 1914 р. на річці Марна в ході Першої світової війни, що закінчилася поразкою німецької армії. В результаті битви був зірваний стратегічний план наступу німецької армії, орієнтований на швидку перемогу на Західному фронті.
          Коли німецькі війська сподівалися на взяття ударом Франції та м. Париж. Німці хотіли «блискавичної перемоги», але французькі війська змогли відбити наступ німецьких військ, хоч і жертви були величезні. Наслідком є провал «блискавичної війни».
3. Символом на малюнку ,на мій погляд, є саме хитрий лис, який зображений в ролі Вільгельма II , художник хотів показати, що гордий лис, тобто Німеччина, намагалась захопити Францію. Але замість блискавичної перемоги німці отримали поразку. І змушені були відступити.
4.Карикатура зображує негативне ставлення до персонажу. Як хитру підступну країну, особливо її правителя на момент Першої Світової війни. Також зображує, що Німеччина не розрахувала свої сили і можливості. В той час, як агло-французькі війська відбили наступ німецьких військ.
5. Малюнок показує нам, що ,незважаючи на хитрість німецьких військ, французькі війська змогли все ж таки відбити атаку. Що Франція була готова навіть до таких хитрих і рішучих дій Німеччини, а Німеччина вчинила не правильно оскільки хотіла заволодіти майже всім світом, враховуючи і Францію. Але завдяки великій гордості, хитрості Німеччина програла цей бій. І я повністю згодна з оцінкою малюнка, тому що на мій погляд на цій карикатурі все правильно і влучно показано. І дійсно показала себе як хитрого лиса, який хотів добре поласувати, а отримав по заслугам.
6. Збройний конфлікт між такими сусідніми державами, як Німеччина і Франція не привів ні до чого гарного. Німеччина не добилась того чого хотіла. І весь цей блискавичний план був даремно, лише велика кількість загиблих з обох боків. Автор сповідує ідею, що Німеччина вчинила не правильно, напавши на сусідню країну, вони могли бути союзниками, але через те, що Німеччина хотіла оволодіти Європою ,в тому числі і Францією, вони стали запеклими ворогами і на битві на р. Марна втратили велику кількість своїх солдат.

7. Мої знання співвідносяться дуже просто, я знаю про битву на р. Марна в 1914 році, отже з цього я й зробила висновок, що на карикатурі зображена саме ця битва. І те, що під час Першої Світової війни правителем в Німеччині був Вільгельм II. 

неділя, 8 листопада 2015 р.

9 листопада-День української писемності та мови.

 Докладн іше читаємо тут https://uk.wikipedia.org. Пригадуємо, що вивчили про глаголицю та кирилицю в темі "Палеографія".
Мова

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур’ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.

Прислухайтесь як океан співає -
Народ говорить. І любов, і гнів
У тому гомоні морськім. Немає
Мудріших, ніж народ, учителів;
У нього кожне слово — це перлина,
Це праця, це натхнення, це людина.

Не бійтесь заглядати у словник:
Це пишний яр, а не сумне провалля;
Збирайте, як розумний садівник,
Достиглий овоч у Грінченка й Даля,
Не майте гніву до моїх порад
І не лінуйтесь доглядать свій сад.

Максим Рильський.
Квiтень, 1956 р.

Мов поганих не існує в світі, Є лише погані язики. А. Бортняк

Раби – це нація, котра не має Слова. Тому й не зможе захистить себе. Оксана Пахльовська

Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу. Ліна Костенко

Знищити нашу мову неможливо – це те саме, що запломбувати Ніагару. Лесь Танюк

Чужою мовою розмовляє у державі або гість, або найманець, або окупант, який нав’язує їй свою мову. 

(Карл Маркс)

Добрий вечір, дорогі мої учні! До вашої уваги-питання до узагальнення з теми "ПСВ".

Питання для узагальнення з теми  «Передумови виникнення ПСВ.Війна та її наслідки»
ПОНЯТТЯ: ПСВ,військово-політичний союз, Антанта, Троїстий союз, Четверний союз, Центральні держави," світова політика",«пангерманізм», «пороховий льох Європи», гонка озброєнь, мілітаризм, шовінізм, анексія, репарація, контрибуція, «сараєвський інцидент», палан  Шліффена,бліцкриг, позиційна («сидяча», «окопна») війна, Галицька битва, Лондонський договір, «верденська м’ясорубка”, Брусиловський прорив, підводна війна, сепаратний мирний договір, Брестський мир, «нота Циммермана», «найчорніший день німецької армії», «14 пунктів» В.Вільсона, Комп’єнське перемир’я, пацифізм,”Занепад Європи».

ПЕРСОНАЛІЇ: Вільгельм ІІ, Микола ІІ, В.Вільсон, Георг V, Франц Фердинанад, Гаврило Принцип, Ф.Фош, О.Брусилов, Ж.Ж.Жоффр, П.фон Гінденбург, О.Колчак, О.Самсонов.
ПИТАННЯ
1.Міжнародні кризи і конфлікти напередодні ПСВ.
2.Формування військово-політичних союзів.
3.Гонка озброєнь, посилення мілітаризму та шовінізму як передумови ПСВ.
4. Причини, привід та характер ПСВ.
5. Початок війни. Перебіг подій 1914р. на основних фронтах війни.
6. Перебіг військово-політичних подій 1915-1918рр.
7.Підсумки та наслідки війни.
8. Технічні удосконалення періоду ПСВ.
9.Зміна статусу жінки.
10.Переосмислення системи загальнолюдських цінностей. «Втрачене покоління»
Додаткові  завдання
1.     Презентація-історичний портрет одного з військових діячів зі списку персоналій.
2.     Колаж або буклет, присвячені 8-10 питанням (взяти тільки одну тему).
3.     Переглянути один із фільмів про ПСВ, написати про нього відгук.

Бажаю успіхів та гарних оцінок!